Plzeň Praha Pardubice

Maraton plný špičkového jídla, vaření a známých osobností se blíží

Už jen pár dní zbývá do zahájení významné kulinářské akce letošního roku v Praze – Prima FRESH Festivalu. Na návštěvníky čeká víkend plný špičkového jídla, pití a kuchařských show, na dvou scénách se budou střídat vyhlášení šéfkuchaři se známými osobnostmi. Prima FRESH Festival se koná 6. – 7. června 2015 v Letenských sadech. Soutěžní degustační menu nabídne patnáct vybraných restaurací, na milovníky piva čeká dvacet pivovarů.

Prima FRESH Festival je nový název pro oblíbený Apetit Festival, který se koná už od roku 2011 v Plzni, dva ročníky už se konaly i v Pardubicích. „Oficiálním spolupořadatelem akce se od letošního roku stala televize Prima, a tak se původní název Apetit Festival změnil podle kulinářské značky televize na Prima FRESH Festival. Vzhledem k obrovské popularitě v Plzni jsme se rozhodli uspořádat ho i v Praze,“ uvádí pořadatel Petr Jirásek.

Na hlavním pódiu Prima FRESH festivalu se budou střídat kuchařské show profesionálních kuchařů i známých osobností, které jsou vyhlášené svým kladným vztahem k jídlu. Z druhého pódia budou vést slavní hosté kulinářské workshopy a vařit přímo na místě si s nimi mohou vyzkoušet návštěvníci festivalu. V přestávkách mezi kuchařskými show vystoupí komici z pořadu Na stojáka.

Přímo v areálu festivalu se pak bude prezentovat řada restaurací, z nichž některé nabídnou skutečně originální kulinářské zážitky. Avantgardní kuchař Petr Koukolíček bude podávat extrémní pochutiny – krajtu královskou, krokodýla, žáby či maso ze zebry - a představí i molekulární gastronomii. Oblíbená food blogerka Veronika KOKO Kokešová ve spolupráci s restaurací Tamarind Tree představí svoje chilli menu.

Areál festivalu se pro návštěvníky otevře v sobotu v 10 hodin. „Hned první den předvedou své kuchařské show dvě krásné dámy – Karolína domácí kuchařka známá z TV Prima a herečka Markéta Hrubešová. Doplní je například italský kuchař a majitel restaurací v Praze a Brně Riccardo Lucque a jak vařit zdravě a chutně ukáže výživový poradce Petr Havlíček,“ podotýká k programu úvodního dne Petr Jirásek. 

Prima FRESH Festival v sobotu dále představí jedna z nejlepších food blogerek u nás Veronika KOKO Kokešová, Petr Koukolíček se svým extrémním cateringem a největší hvězda mezi českými šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich. Jeho tvář je s festivalem spojená už od úplných začátků v roce 2011. „Akce má dobrou atmosféru, na pořadatele je spolehnutí a je to takové demokratičtější než ostatní festivaly. Na pódiu je skvěle vybavená kuchyň, moderátor je v pohodě a mám to blízko,“ říká se svým typickým humorem Zdeněk Pohlreich. 

V neděli 7. června uvaří z hmyzu Milan Václavík a své umění předvedou další kuchařská esa – Marcel Ihnačák, Roman Paulus a Jiří Štift.Vaření jako koníček se stalo velmi oblíbenou aktivitou a je to dobře. Jen málo co nás spojuje tak jako dobré jídlo. Loni jsem byl na festivalu v Pardubicích, který měl skvělou atmosféru, letos jsem se zúčastnil Prima FRESH Festivalu v Plzni a už se těším, že si to samé zopakuji i v Praze. Při mojí cooking show chci vařit z lokálních surovin, a proto jsem zvolil Sumce a Okouna,“ říká Jiří Štift, Pohlreichův žák.

Úplně na závěr festivalu vyhlásí paní Irena Ropková - radní hl. města Prahy držitele titulu Restaurace FRESH Festivalu Praha. Z dvaceti špičkových restaurací, které nabídnou svá degustační menu, ji vyberou přímo návštěvníci Prima FRESH Festivalu. Z dvacítky piv čepovaných v areálu zvolí také Pivo FRESH Festivalu Praha. Kdo upřednostňuje spíše kvalitní vína, bude si moci vybrat z nabídky desítky vinařů 

Více informací na www.freshfestival.cz.

Nahoru
youtube