Plzeň Praha Pardubice
Ochutnej
Plzeň

Ivan Vodochodský se na Prima FRESH Festival těší. Vaření před lidmi miluje

Plzeň, 15. května 2015 – Jeden z kulinářských workshopů na letošním Prima FRESH Festivalu v Plzni povede oblíbený herec a vyučený kuchař Ivan Vodochodský. Slibuje, že návštěvníkům ukáže, je se dá chutně zpracovat chřest. Prima FRESH Festival se bude konat od pátku 22. do neděle 24. května 2015 u OC Plzeň Plaza.

Ivan Vodochodský se představí hned v pátek 22. května od 16 do 17 hodin.Protože je v plném proudu sezona chřestu, ukážu, jakým způsobem se dá chřest zpracovat, jak tuto surovinu maximálně vytěžit a nechat vyniknout její chuť,“ potvrzuje hlavní součást svého menu. Vařit si s  ním vyzkouší v plně vybavené kuchyni i vybraní návštěvníci festivalu.

Lidé Ivana Vodochodského znají zejména jako herce, který rád vaří. On je ale přímo vyučeným kuchařem. „Vyučil jsem se v roce 1981 v legendárním hotelu Alcron, kde byla skvělá garnitura prvorepublikových kuchařů a číšníků. Pracoval jsem tam do roku 1986, kdy jsem utekl k divadlu. Po revoluci jsem se ke kuchařině vrátil, vedl jsem soukromý hotel, pak jsem měl v pronájmu různé restaurace a v podstatě se v oboru pohybuji stále,“ říká známý milovník jídla.

A co je snazší – hrát nebo vařit pro lidi? „Ač se to nezdá, obě povolání jsou si velmi podobná. Kuchaři i herci mají podobné problémy i radosti, jsou to mistři světa a lůzři, ješitní i skromní, závislí na úspěchu u svého publika. Své dílo vytváří dlouhou dobu, občas si při tom procesu sáhnou na dno, pak to naservírují, host či divák to během chvilky zkonzumuje a co po tom zůstane…jen vzpomínka.“

Stát na jevišti divadla nebo vařit naživo před publikem, to je to, co Ivan Vodochodský miluje. Jak sám říká, díky divákům a různým prostředím je živé vystoupení pokaždé jiné. A přitom dopředu nevíte, jak všechno dopadne. „Děsivý zážitek mám z nedávné doby, kdy jsem vařil na vánočních trzích v Praze. Byl to snad jediný den loňské zimy, kdy opravdu mrzlo, až praštělo. Hned na začátku nám vinou přepětí vyhořely všechny čtyři indukční vařiče, které jsem měl k dispozici, a nebylo na čem vařit. Zkusili jsme plynový vařič, ale ten v té zimě vůbec nefungoval. Nakonec jsme sehnali klasický starý elektrický vařič a mohla show začít,“ vzpomíná Ivan Vodochodský na předvánoční událost.

A s Vánocemi souvisí také jídlo, kterým on sám je vyhlášený: „Již skoro 20 let každý rok před Vánocemi dělám šneky - tradiční české postní jídlo.“ Spoustu inspiraci sbírá také na cestách do zahraničí. Už dávno ho nezajímá moře a pláže, ale tržnice, vinice a restaurace.

Ivan Vodochodský bude jedním z řady známých hostů Prima FRESH Festivalu. Ten letos už popáté přinese možnost ochutnat skvělou gastronomii nejen ze západočeského regionu. Oficiálním spolupořadatelem akce se stala televize Prima, a tak se původní název Apetit Festival změnil podle kulinářské značky televize na FRESH Festival. Návštěvníci si užijí workshopy a kulinářské show se známými osobnosti či šéfkuchaři, ochutnají extrémní i molekulární kuchyni, budou moci vybírat z bohaté nabídky vína a piva a patnáct špičkových restaurací se se svými degustačními menu utká o titul Západočeská restaurace roku 2015.

Vzhledem k velké oblibě u návštěvníků je akce letos třídenní. V pátek 22. května bude program probíhat od 15 do 21 hodin (vstupné 50 Kč), v sobotu 23. května od 10 do 21 hodin (vstupné 100 Kč) a v neděli 24. května od 10 do 16:30 hodin (vstupné 50 Kč).

 

Více informací na www.freshfestival.cz

 

Nahoru
youtube