Kuchařská elita předvede, co umí na Apetit Festivalu 2014
Ještě větší, bohatší a zajímavější bude Apetit Festival 2014 v Plzni. Organizátoři zareagovali na loňskou rekordní účast 32 tisíc návštěvníků a chtějí nabídnout víc. „Kuchařské show předvede opravdová elita mezi českými kuchaři. Populární Zdeněk Pohlreich je s festivalem spojen od začátku, letos ho doplní ještě Roman Paulus, který získal michelinskou hvězdičku pro restauraci Alcron a také rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil. Riccardo Lucque, italský šéfkuchař s bohatou mezinárodní praxí a majitel několika prestižních italských restaurací a autorka webu menudomu.cz Veronika KOKO Kokešová.
Pořadatelé opět pečlivě vybrali 15 TOP restaurací z regionu, které svou nabídkou budou chtít oslovit návštěvníky, aby jim dali hlas v soutěži o titul „Západočeská restaurace roku 2014“. V loňském roce si tento titul odnesla restaurace Saloon Roudná. Vybírat se bude i nejlepší pivo, a to z nabídky 20 pivovarů a minipivovarů, které budou usilovat o titul „Pivo Apetit Festivalu Plzeň 2014“. V roce 2013 nejvíc návštěvníkům chutnal zlatavý mok pivovaru Pašák.
Součástí festivalu se letos stane i nová soutěž Food cup Czech Specials 2014, která si klade za cíl prezentaci kulinářského bohatství ČR. Zúčastní se ji restaurace U Salzmannů, Švejk a Stará Sladovna, které jsou zařazeny do projektu Czech Specials. Tyto restaurace připraví soutěžní pokrm inspirovaný jednou z typických surovin západočeského kraje.
Na své si přijdou i milovníci vína, které bude nabízet desítka vinařství. Nebudou chybět regionální speciality, delikatesy a prezentace farmářů. Vloni se osvědčilo netradiční menu v podobě hmyzu, i to bude možné ochutnat. Kuchař Petr Ocknecht bude připravovat degustační menu z hmyzu a chystá se i nabídku molekulární kuchyně Petra Koukolíčka.
Apetit Festival i letos spojil své jméno se soutěží pro střední školy „Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje“. Finálové praktické kolo soutěže se uskuteční přímo na Apetit Festivalu, v porotě soutěže zasedne i Zdeněk Pohlreich.
Hlasování v kategoriích „Západočeská restaurace roku 2014“, „Pivo Apetit Festivalu Plzeň 2014“ a food cup Czech Specials 2014
Soutěže o titul Západočeská restaurace roku 2014 a Pivo Apetit Festivalu Plzeň 2014 se zúčastní pečlivě vybraných 15 TOP restaurací a 20 pivovarů. Food cup Czech Specials 2014 se zúčastní restaurace, které jsou zařazeny do projektu Czech Specials. O tom, kdo tento prestižní titul získá, můžete rozhodnout i Vy spolu s odbornou porotou, kterou budou tvořit známé kuchařské osobnosti. Konec hlasování bude 17.5. v 18:00, kdy bude proveden mezisoučet a 18.5. v 15:00. Poté budou hlasy sečteny a vyhlášeny výsledky na hlavním pódiu festivalu a to od 17:00.