Pardubický BOSCH FRESH FESTIVAL uzavřel letošní gurmánské putování

Tradiční gurmánský festival, který proběhl o víkendu 17. a 18. června na Dostihovém závodišti v Pardubicích, navštívilo desetitisíce návštěvníků a uzavřel tak dvouměsíční šňůru po českých městech. Na pátém ročníku mohli návštěvníci v sobotu a neděli zažít klasickou i netradiční gastronomii a kuchařské show slavných šéfkuchařů. Soutěžilo se také o Východočeskou restauraci roku, kterou získala restaurace Tiburón.

„Do Pardubic jsme se moc těšili, protože jsme zde již po páté a je to takové naše „kmenové“ město. Samozřejmě o to zodpovědněji k tomu musíme přistupovat, abychom Východočechy stále něčím překvapovali a motivovali k návštěvě festivalu. Myslím si, že letos se nám to povedlo, protože jsme atakovali rekordní účast, což nás velmi těší“, říká Martin Nauš, pořadatel Bosch Fresh Festivalu.

Známé tváře s výjimečnými pochoutkami

Brány festivalu se otevřely v sobotu v 10 hodin a do areálu začali přicházet první návštěvníci. Program na hlavní stagi zahájil kuchař Filip Töpfer s pochoutkami z husích a kachních jater a v pravé poledne pak davy lidí přivítaly hlavní hvězdu festivalu, šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ten pro nadšené diváky připravil Jakubské mušle s kuskusem a zeleninou nebo grilovanou chobotnici s římským hrachem a vše okořenil „peprnými hláškami“ a „ostrým humorem“. Kromě Zdeňka Pohlreicha podpořily sobotní program i známé tváře FTV Prima, která je již 3. rokem spolupořadatelem festivalu. Nechyběla Klára Michalová, šéfredaktorka titulu Prima Fresh nebo Karolína Kamberská, alias Karolína domácí kuchařka. Na Bosch workshop stagi opět moderátorsky excelovala Sandra Parmová, která po celou dobu festivalu provázela kulinářskými workshopy.

Hlavní hvězdou nedělního programu se stal michelinský kuchař restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, Odřich Sahajdák, který na obě stage připravil výborné menu z ryze českých sezónních surovin a svým vystoupením také podpořil nadaci Dejme dětem šanci. Výbornou a perníkově voňavou show, připravenou ve spolupráci s městem Pardubice, předvedl Radek David, šéfkuchař pražských vyhlášených restaurací Babiččina zahrada a La Veranda. Uvařil Ravioly plněné ricottou a pardubickým perníkem s pěnou z perníků a nakládanými sušenými švestkami.

 

Gurmánské zážitky i podpora zajímavých projektů

Avšak festival není jen o vystoupeních kuchařských es, ale představuje návštěvníkům také netradiční gastronomické směry nebo podporuje zajímavé projekty.

Stany ŠACH MAT ve spolupráci s kuchařem Petrem Ocknechtem, Barman.cz mixologa Tomáše Kubíčka, Husí játra Filipa Töpfera nebo Extrémní catering Tomáše Drastíka vydávaly, v sekci zážitkové gastronomie, své netradiční lahůdky a znovu se potvrdilo, že ochutnat barakudu, koprovku v bublině nebo cvrčka na másle lidi táhne a fascinuje. Tradičně velký úspěch měly show mixologa Tomáš Kubíčka, který nám namíchal molekulární drinky 3. tisíciletí a na obou pódiích nám měnil kapalné skupenství na pevné a naopak.

I letošní ročník festivalu se spojil s Pardubickým krajem, který je významným partnerem a podporovatelem akce a to v souvislosti s projektem Regionální potravina Pardubického kraje. K vidění tak opět byla široká škála držitelů této značky, což ve velké míře ocenili návštěvníci, kteří si mezi vystavovateli a prodejci našli právě tu svou oblíbenou potravinu nebo delikatesu. 

Širokou škálu vín představil sommelier Kamil Piálek

Sommelier Kamil Piálek z vinařství Piálek&Jäger, který celý víkend, na hlavní stagi, snoubil speciality šéfkuchařů se skvělými víny, představil mimo jiné tematické lehké cuvée s příhodným názvem Freš, značková vína originální certifikace Znojmo i vína z pater nejvyšších, jako například Chardonnay Grand reserva.

Východočeskou restaurací roku se stala restaurace Tiburón

Celý víkend mohli návštěvníci hlasovat o Východočeské restauraci regionu, kterou z 8 soutěžních restaurací vyhrála restaurace Tiburón. Ta si pro své vítězné menu připravila Sépiovou paellu s krevetou a slávkou, Jelení kýtu s omáčkou z uzených kaštanů a dýňovým pyré nebo Tataráka z chobotnice s citrusovou pěnou a chlebovým chipsem. Na druhém místě se umístil Penzion Fajn a na třetím restaurace Na Bídě. O vítězi rozhodly tisíce návštěvníků a odborná porota složená z účinkujících šéfkuchařů.

Copyright © 2024 Pigs Production s.r.o. a Motor AG s.r.o. | Kontakt | Web od Beneš & Michl
facebook