Plzeň Pardubice
Ochutnej
Plzeň

Kuchařská reality show přímo na pódiu na Apetit Festivalu v Plzni

U sporáku na kuchařské stage se vystřídají osobnosti české gastronomie jako Pohlreich, Navrátil, Paulus nebo Ocknecht. Pořadatelé Apetit Festivalu letos nasadili laťku opět hodně vysoko a gurmáni budou moci ochutnat italskou a francouzskou gastronomii od mistrů ve svém oboru, speciality z rybího masa, hmyzí menu nebo vyzkoušet lahůdky molekulární kuchyně. Všechna jídla budou připravovat přímo před zraky diváků kuchařské hvězdy české gastronomické scény.

Mezi televizním publikem velmi oblíbený Zdeněk Pohlreich je již stálicí festivalu a i letos přichystal vynikající menu pod názvem „Rozpal to Šéfe!“. Připravovat bude timbál z ančoviček s česnekovým pyré, Spaghetti al Carbonara s letním lanýžem, New style Sashimi z mořského vlka – Nobu a jako sladkou tečku jablečný koláč s omáčkou z Calvadosu. Druhé festivalové menu bude obsahovat tatarák z hovězího s ančovičkami kapary a křepelčím vejcem, salát s kořeněným králičím hřbetem, kuřecí supreme s chřestem a „ papa al Pomodoro“, toskánskou chlebovou polévku a clams (srdcovky) Casino.  V poslední době si ale sám nejvíc pochutnal na japonském jídle, a radost mu udělalo otevření vlastní restaurace. „Jsem moc rád, že jsme s Markem Horou otevřeli japonskou restauraci Yamato, na pražských Vinohradech,“ říká Zdeněk Pohlreich, jehož kuchařskou show budou moci diváci zažít hned dvakrát, a to v sobotu 17. května od 12:00 a od 16:00 hodin.

Francouzskou kuchyni přiblíží návštěvníkům rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil. Na jeho jídelníčku se bude nabízet pečená galletka z bílých kachních jater „foie gras“ s pastyňákovým pyré a omáčkou z pečených ledových hroznů, čerstvý telecí brzlík pošírovaný v mléčné várce s kafrovým listem, grilovaná suflovaná polenta, krémová omáčka ze sýru Comte a pečená telecí ledvina s tukovým krytím s vlažným salátem z červené řepy, bílé ředkvičky a hlívy ústřičné, lanýžová emulzní omáčka nebo sabayon ze šampaňského vína. Co ale říká na typickou českou kuchyni? „Líbí se mi a oceňuji na české kuchyni, jak dokáže být bohatá, rozmanitá. Spousta lidí se domnívá, že je jen o omáčkách, zahuštěných polívkách a o knedlících, palačinkách. Ale to tak to není, je to jen o fantazii a schopnosti kuchaře,“ myslí si Dalibor Navrátil. Jeho kuchařské číslo je na programu Apetit Festivalu v neděli 18. května od 15:00 hodin.

Michelinská hvězda je pro kuchaře něco jako pro filmaře získání Oscara. Jeden takový „oscarový“ kuchař bude vařit také na Apetit Festivalu v Plzni. Roman Paulus letos obhájil podruhé michelinskou hvězdu a pro návštěvníky festivalu nachystá v neděli 18. května od 12:00 hodin následující menu: rizoto z divokého česneku s telecím brzlíkem, pečeného halibuta a artičokové ragú, to vše zakončené bezinkovým dortíkem s kandovaným citronem. Jak se on sám dívá na svoji úspěšnou kuchařskou kariéru? „Jsem přes dvacet let v kuchyni, to mě naplňuje. Pár věcí se mi povedlo, ale větší radost mám z toho, když někdo z naší kuchyně obstojí v zahraničí nebo uspěje jinde. Michelinská hvězda je milé ocenění, ale není to životní hodnota. Jsem rád, když ocenění za dobře vykonanou práci je to, že se lidé vracejí. To je pro mě přísun energie,“ říká Paulus.

Už v loňském roce mohli gurmáni vyzkoušet hmyzí speciality, letos kuchař Petr Ocknecht do Plzně dorazí znovu. Přímo před zraky diváků připraví cvrčka na másle s pečivem, smaženého švába na chutney nebo štíra na rukolovém salátku. Sám si ovšem nejvíc pochutná na obyčejném chlebu. „Mám rád čerstvý chléb s máslem. Pokud bych si měl vybrat v restauraci, tak si dám dušená líčka na víně,“ říká specialista na přípravu pokrmů z hmyzu Petr Ocknecht, jehož kuchařská show začíná v neděli 18. května ve 13:00 hodin.

Italská kuchyně přímo z v podání rodilého Itala, i to nabídne Apetit Festival. Majitel několika známých pražských restaurací a kuchař Riccardo Lucque bude vařit v neděli 18. května od 16:00 hodin.

Molekuly bude spojovat a rozdělovat, aby ve výsledku nabídnul parmskou šunku ve formě kaviáru nebo míchaný drink v kostce, makromolekulární kuchař Petr Kokukolíček.

Do kuchyně na pódiu zavítá také Jana Vašáková z časopisu F.O.O.D. nebo Veronika KOKO Kokešová, autorka webu www.menudomu.cz.

Vařit budou i neprofesionálové, vařečku vezme do ruky starosta městské obvodu Plzeň 1 Miroslav Brabec, jehož kuchařské umění budou mocí návštěvníci zhlédnout a ochutnat v sobotu 17. května od 13:00 hodin.

Kompletní seznam všech pokrmů, které se budou přímo na kuchařském pódiu připravovat, najdou návštěvníci na webu http://www.apetitfestival.cz/plcz/program.htm.

 

Apetit Festival se uskuteční ve dnech 17. a 18. května 2014 za OC Plaza Plzeň.

 

Nahoru
youtube