Plzeň Pardubice

Rozhovor s trojnásobným držitelem Michelinské hvězdy Oldřichem Sahajdákem

Významného hosta přiláká letošní ročník Apetit Festivalu, který se uskuteční 21. a 22. června 2014 na pardubickém závodišti.
Není jím nikdo jiný než obhájce michelinské hvězdičky pro restauraci La Degustation Bohême Bourgeiose Oldřich Sahajdák. Sahajdák je také čerstvým držitelem ocenění Zlatý kuchař 2013.

Devětatřicetiletý kuchař čerpá především ze svých zahraničních zkušeností, ať již z Itálie, Portugalska, Německa či Nového Zélandu. Účastnil se také prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.). Před jeho pardubickým kulinářským představením jsme mu položili pár otázek.

1.Řekněte nám stručně něco o Vaší kuchařské kariéře, úspěších, prohrách, poučeních…

Vyučil jsem se v roce 1993, ale škola mi moc nedala. O rok později jsem odjel do Frankfurtu nad Mohanem, kde jsem zůstal dva roky a zjistil, že mě kuchařina začíná nesmírně bavit. V roce 1996 jsem pracoval v krásném malém rodinném hotelu v Mnichově a zde jsem se utvrdil, že chci vařit jak nelépe to půjde. Od roku 1997 jsem v v Ambiente s malými přestávkami dodnes. Později se mi podařilo splnit velký sen – mít vlastní hospodu, v roce 2006 jsem otevřel svoji restauraci La degustation boheme bourgeoise.



2.Jaký je Váš nejlepší kuchařský úlovek z poslední doby?

Všechno co dělám s kolegy v kuchyni, jsou „dobré úlovky“.



3.Co Vám ve Vašem oboru udělalo v poslední době radost?

Že se začínají vracet kuchaři ze zahraničí a načerpané vědomosti vnášejí do české kuchyně.



4.Na čem jste si naposledy nejvíc pochutnal?

Na pražské šunce od řezníka Kšány.



5.Myslíte si, že stále větší obliba pořadů o vaření zlepšuje úroveň českých restaurací?

Nemyslím si to.



6.Máte nějaké doporučení nebo vlastní zkušenost s tím, jak se stravovat chutně, zdravě, ale také za rozumné peníze?

Nevím, co si představit pod pojmem “ za rozumné peníze“. Ale jednoduchým receptem jsou třeba brambory pečené v ohni s čerstvým máslem a špekem…



7.Z Čechů se za poslední dobu stal „grilovací národ. Je něco, co byste si na gril nikdy nedal a naopak, jaký pokrm na grilu je Váš oblíbený?

Negriluji, takže nevím.



8.Co Vás baví na české kuchyni a co Vám naopak vadí?

Baví mě česká kuchyně všeobecně, rád v ní hledám zapomenuté poklady. Nic mi na ní nevadí.



9.Jaký pokrm budete připravovat na Apetit Festivalu?

Připravovat budu bramborové škubánky s pražskou šunkou, karotku s rakytníkem a pstruha s podmáslím.

 

Nahoru
youtube