Kuchařské show známých osobností, gurmánská menu špičkových restaurací, nabídka desítek druhů piv malých pivovarů, česká i moravská vína, koncerty a to nejlepší ze zábavných talk show. To všechno nabídne Apetit Festival 2013, který už tuto sobotu 18. května otevírá brány milovníkům dobrého jídla a pití a zavře je až v neděli 19. května ve večerních hodinách, kdy bude slavnostně vyhlášena Západočeská restaurace roku 2013 a Pivovar roku 2013.
Na hlavním kuchařském pódiu se představí hvězdy jako Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk z pořadu Peklo na talíři, Ondřej Slanina a Filip Sajler z pořadu Kluci v akci, Petr Koukolíček – odborník na molekulární gastronomii, držitel michelinské hvězdy Oldřich Sahajdák, Veronika Koko Kokešová, známá z pořadu MENUdomu.cz nebo Petr Ocknecht odborník na entomofágii.
„Právě entomofágie je letošní specialitou festivalu. Jedná se o přípravu pokrmů z hmyzu a návštěvníci tak budou mít možnost ochutnat například cvrčka na másle, saranče podávané s kuskusem a ovocný tvaroh se sušenými červy,“ přibližuje netradiční nabídku Apetit Festivalu Petr Jirásek z pořádající agentury Pigs Production, s.r.o. Dalším pokrmem, který není zcela obvyklý, budou šneci, přesněji šnečí menu nabízené restaurací PASSAGE – Galerie vín s restaurací Wine&Dine. Tradičně se šnečí maso připravuje na lyonský a burgundský způsob, na Apetit Festivalu budou moci návštěvníci ochutnat šneky upravené podle obou receptur a mít tak možnost porovnat, zda lépe chutná šnek v lastuře nebo bez ní.
O přízeň návštěvníků se bude svými degustačními menu ucházet 15 TOP restaurací, které budou usilovat o získání titulu Západočeská restaurace roku 2013. Návštěvníci svými hlasy tak budou mít opět možnost zvolit restauraci, kde jim chutnalo nejvíc. Souboj o titul Pivovar roku 2013 pak svede také 20 pivovarů a minipivovarů, které pro milovníky pěnivého moku připravily opravdové lahůdky. I tohoto hodnocení se zúčastní sami hosté festivalu. „Letos se rozhodli hlasování podpořit cenami pro hlasující v hodnotě 12 tisíc korun. Výherce ceny bude losován každý den festivalu a to 18. května ve 20.00 hodin a 19. května v 17.00 hodin na hlavním podiu festivalu,“ doplňuje organizátor akce Petr Jirásek.
Návštěvníkům, kteří v sobotu nestihnou ochutnat všechno, co by chtěli, doporučují organizátoři užít si Apetit Festival i druhý den. „V neděli předpokládáme menší návštěvnost a pro hosty bude tedy návštěva pohodlnější a v klidu si budou moci vychutnat všechno, co se bude nabízet,“ uzavírá Jirásek.
APETIT FESTIVAL 2013
18. a 19. května 2013 v areálu za OC Plzeň Plaza