Plzeň Pardubice
Ochutnej
Plzeň
Apetit Festival předvede kuchařské show v hvězdném obsazení

Apetit Festival předvede kuchařské show v hvězdném obsazení

Třetí ročník plzeňského Apetit Festivalu na pódiu představí kromě tradičního hosta Zdeňka Pohlreicha také Romana Vaňka (Peklo na talíři), Ondřeje Slaninu (Kluci v akci), Oldřicha Sahajdáka (držitel michelinské hvězdy) a Petra Ocknechta (vaření z hmyzu). Všichni za sebou mají bohaté kuchařské zkušenosti u nás i v zahraničí. Na čem si ale pochutnají oni sami a co by doporučili k ochutnání cizinci?

 

 

1. Na čem si rád pochutnáte?

2. Domníváte se, že se česká gastronomie zlepšila?

3. Jaké jídlo byste doporučil cizinci, který by si chtěl pochutnat na typickém českém pokrmu?

4. Co budete připravovat při kuchařské show na Apetit Festivalu?

 

Roman Vaněk – Peklo na talíři LIVE

Český kuchař a gastronom Roman Vaněk v roce 2008 založil Pražský kulinářský institut, do povědomí veřejnosti se dostal především díky bestsellerům Poklady klasické české kuchyně, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy a svému autorskému internetovému pořadu Peklo na talíři.

1. Je to španělský ptáček s rýží. Prostě nejoblíbenější jídlo, nedokážu vysvětlit proč. Ale s rýží, ne s knedlíkem.

2. Gastronomie se v České republice začíná brát vážně, lidé se začínají erudovaně ptát na původ jídla. To dříve nebývalo. Lidé se více shánějí za dobrými surovinami. Všímáme si, co kupujeme, chceme alespoň něco o jídle vědět.

3. Třeba kachní konfit se zelím s dobře udělaným bramborovým knedlíkem, ale bylo by toho víc. Například dobrý vývar s domácími nudlemi nebo buchtičky se šodó. Nebo pečeného candáta, rybu, která se tu jí už 200 let s moderní celerovou kaší. Proč ne. Stačí si s tou naší českou kuchyní trochu vyhrát.

4. To teď ještě nedokážu říci. Bude to překvapení.

 

Ondřej Slanina – jeden z kuchařů v pořadu „Kluci v akci“

Ondřej Slanina je profesionální kuchař, který je členem Pražského kulinářského týmu, s nímž mimo jiné získal například bronzovou medaili na kuchařské olympiádě v Erfurthu. Je známý hlavně jako kuchař v pořadu Kluci v akci.

1. Rád si pochutnám na čemkoliv, co je z kvalitních surovin a co je připravené s láskou lidmi, kteří svou práci dělají dobře.

2. Mám pocit, že se zlepšuje, ale pořád to není to, co bych si představoval. Stále vítězí množství nad kvalitou.

3. Určitě bych doporučil svíčkovou, candáta a utopence.

4. Udělám něco jednoduchého lehkého, takže asi candáta s chřestem a holandskou omáčkou.

 

Oldřich Sahajdák – držitel michelinské hvězdy

Oldřich Sahajdák je jedním ze dvou tuzemských kuchařů, kteří v Česku poprvé získali michelinskou hvězdu, tedy neprestižnější mezinárodní ocenění pro šéfkuchaře a restaurace, ve kterých působí. Prošel kuchařskou praxí v restauracích po celém světě, ale je dodnes zastáncem tradiční české kuchyně.

1. Pochutnám si na plzeňském pivu. K tomu králík, špenát a bramborový knedlík.

2. Česká kuchyně je stále dobrá, ale dobrých kuchařů je málo a to se na ní podepisuje, řekl bych, že nás (české kuchaře)čeká ještě dost práce.

3. Cizince bych pozval na zabijačku, to by asi bylo nejlepší.

4. Například hovězí tatarák, šumavský chléb, pečený celer v chlebovém těstě, čerstvý tvaroh, drůbeží srdíčka, lesní houby, česnekovou pěnu, třeboňského kapra a mnoho dalšího.

 

Petr Ocknecht – entomofagie (vaření z hmyzu)

Petr Ocknecht je jediným kuchařem v České republice, který předvádí a učí ve spolupráci s MZLU Brno o entomofágii. Je spoluautorem kuchařky Kuchyně hmyzem zpestřená. Strávníky láká na menu ze cvrčků, švábů i červů.

1. Vždy si pochutnám na dobrém jídle uvařeném s láskou.

2. Určitě, mnoho kuchařů, co prošli zahraničím, se vrací a s nimi i jejich nároky na kvalitu a fungování v gastronomii. Je to těžké pro krajánky, tenstřet s realitou naší současné situace, ale díky jejich houževnatosti se to pomalu, ale jistě mění. Je to dlouhá a strastiplná cesta, kterou musí projít i „nároční“ hosté.

3. Doporučuji ochutnat poctivou svíčkovou s karlovarským knedlíkem, domácí bramborák s mlékem a kterýkoliv český dezert.

4. Cvrčka na másle – moje nejoblíbenější jídlo. Saranče s kuskusem a sušený hmyz (malý a velký moučný červ) na ovocném tvarohu.

Apetit Festival se uskuteční za OC Plzeň Plaza ve dnech 18. a 19. května 2013

www.apetitfestival.cz

 

youtube