17.05.2012 | Areál za Plazou obsadí už tento víkend gurmáni

Už jen pár dní zbývá do zahájení druhého ročníku Apetit Festivalu za OC Plaza v Plzni. Milovníky dobrého jídla a pití budou lákat restaurace, bary, pivovary, ale i vinaři a také hudební interpreti. Zcela unikátní pak bude ukázka molekulární kuchyně, kterou představí Petr Koukolíček. Zastánce české kuchyně a jednoduchých pokrmů potěší kuchařská show Jiřího Babici.

 

 

Dvoudenní festival dobrého jídla a pití rozšířil nabídku ve všech směrech, na pódiu kromě kuchařských show tradiční kuchyně bude možné vidět i speciality kuchyně molekulární, která při přípravě pokrmů využívá metody známé spíše z laboratoří, čímž vytváří naprosto nečekané pokrmy. Novinku gastronomie představí majitel společnosti provozující molekulární catering Petr Koukolíček. Jak se ale mistr molekulární kuchyně dívá na stravování v Čechách vůbec? „Jelikož v pohostinství pracuji od školních let, tak mohu říci, že se stravovací návyky v Čechách nijak moc k lepšímu neposunuly, jsou tu stále zažité návyky jako ignorace předkrmů a obědů, večeří složených z více chodů, stále se u nás preferuje jedna velká porce, jako ´guláš se šesti´. Myslím si, že je to špatně. Chce to čas, pomalu lidé začínají zjišťovat po návratu ze zahraničí, že se dá jíst i jinak,“ domnívá se Petr Koukolíček. Česká kuchyně podle Petra Koukolíčka rozhodně není nudná a těžká: „Není to pravda, stačí si sehnat pár předválečných kuchařek a hned zjistíte, jaká je opravdu ta pravá česká kuchyně. Na české kuchyni mě určitě baví omáčky, když se uvaří poctivě, je to lahoda.“

 

Mezi osobnostmi české kuchyně není možné opomenout jméno Jiřího Babici. I tento kuchař potěší své příznivce na Apetit Festivalu kuchařskou show. Co pro návštěvníky chystá?  „Návštěvníkům festivalu bych chtěl ukázat možnost, jak připravit exotická jídla v Čechách, aniž bychom měli problém se sháněním surovin. Myslím si, že se dá hodně nahradit českými surovinami, aniž by pokrm ztratil originální chuť,“ říká Jiří Babica. Na čem si ale slavný kuchař sám nejvíc pochutná? „Každá kuchyně má něco dobrého, v každém koutu světa si něco najdu. Vždy jím to, co běžně jedí místní lidé,“ uzavírá Babica.

 

Nabídku restaurací a pivovaru letos na Apetit Festivalu rozšíří nabídka českých a moravských vinařství. Milovníci tohoto moku budou moci ochutnat víno z deseti malých vinařství a leckde bude možné k vínu i něco zakousnout. „Na Apetit Festivalu hodláme především prezentovat naše vína připravovaná z vlastních, bezesporu unikátních, odrůdově čistých selektivních vinic nacházejících se v katastru obce Kobylí v centru vyhledávaného vinařského mikroregionu Modré Hory. Sebou vezmeme 15 vzorků vín. Veškerá prodávaná vína budeme nabízet i v degustačním množství,“ láká návštěvníky Antonín Bukovský z Vinařství Bukovský Kobylí.

 

 Různé gastronomické soutěže poutají poslední dobou stále větší zájem veřejnosti. Jsem rád, že i tento rok pokračuje v Plzni tradiční Apetit Festival. Určitě se sám přijdu podívat a těším se na nové vzorky moravských vinařů,“ říká Jiří Strobach, starosta Centrálního obvodu Plzeň 3, který bude porotcem degustační soutěže vín. Soutěž se starostou ÚMO Plzeň 3 Jiřím Strobachem se uskuteční v sobotu 19. května krátce po 14. hodině na hudebním pódiu.

 

Součástí programu bude také finálové okolo soutěže určené středním školám na území našeho regionu, které se bude konat 19. května a je nazvané „Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje“. Soutěž se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočky Šumava. Finalisté si v 10.00 hodin připraví své prezentace, porotci, mezi kterými zasedne i Zdeněk Pohlreich, pak ve 14.00 hodin vyhlásí výsledky soutěže.

  

Jediný vstup do festivalového areálu, najdete v nultém patře OC Plzeň Plaza. Budou zde umístěny kasy, ve kterých budou k zakoupení vstupenky. Pokud jste hosty festivalu, najdete zde i guest list.

 

Zpět